Meestal parkeer ik alleen mijn fiets voor het Paleis van de Justitie, als ik naar de markt ga, maar vandaag mocht ik naar binnen. Mijn advocaat zat al op mij te wachten zoals afgesproken en de drietallige delegatie van het Ministerie van Volksgezondheid was ook al aanwezig. Wat ben ik blij dat ik hier niet alleen voor sta, dacht ik meteen, 2 tegen 3 voelt anders dan 1 tegen 3. Ik heb een advocaat gevonden die ook mensen met een klein portemonnee graag wilt helpen. Ze bestaan dus echt, niet alleen in Amerikaanse films.

Wat is er aan de hand?

In november 2016 lag een enveloppe van het Ministerie van Volksgezondheid ineens op mijn deurmat. “Vanwege een overtreding van artikel xy van de Geneesmiddelenwet krijgt u een boete van 7.000 euro”; zoiets… maar dan in veel moeilijkere woorden. De ernstige overtreding was, dat ik op mijn website onder het kopje “Griep” een aantal andere opties heb genoemd in plaats van een griepprik. Behalve mensen adviseren om genoeg vitamine C te gebruiken, genoeg slapen en zich vooral niet druk maken, heb ik als andere optie genoemd het middel Inf*******num als mogelijke profylaxe, voorzorgmaatregel dus. Fout! Je mag in dit geval het beestje niet bij de naam noemen. Ik heb de wet overtreden en ik moest boeten. Dat het boetebedrag groter is dan mijn jaarlijkse inkomsten deed er niet toe. Ik stortte in, want ik ben een emotioneel typetje. Ik behandel mijzelf daarvoor met een ander middel waarvan ik de naam vast en zeker niet mag noemen.

Er volgden brieven van mij naar het Ministerie, ik heb meteen de tekst van mijn website aangepast, want reclame maken was niet mijn bedoeling, ik wilde alleen informatie verstrekken. Het boetebedrag heeft de minister gehalveerd, omdat ik bewijsstukken had ingediend van mijn geringe inkomsten als zzp-er. Minister begrijpt zeker niet, dat 3.500 euro nog steeds een torenhoog bedrag is voor mij. Ik ben de GlaxoSmithKline niet!

Ik heb een advocaat benaderd en samen hebben we een bezwaarprocedure aangespannen. We zijn naar een zitting geweest in Den Haag, maar de juristen van de ministerie zelf hielden voet bij stuk. Mijn advocaat wilde het niet opgeven en ik ook niet. Dus na maandenlang wachten, weer nieuwe stukken aanleveren, weer wachten… is de dag aangebroken dat we werkelijk werden verhoord. Ik heb vannacht niet kunnen slapen… nou, wel een beetje, maar ik hoorde de kerkklok nog vier uur slaan voordat ik in slaap viel.

De rechter was vriendelijk en zeer redelijk, mijn advocaat heeft mij dapper verdedigd en toen de rechter aan mij vroeg of ik iets wilde zeggen, zei ik nee. Waarom? Ik had kunnen zeggen, dat dit eigenlijk ergens anders om gaat, dat dit een van de voorbeelden is van een heksenjacht van de 21ste eeuw, dat de mensen van de Vereniging tegen kwakzalverij dagelijks op internet surfen op zoek naar informatie die gezien kan worden als een reclame, dat ze dan die linkjes naar de websites doorsturen naar de inspecteurs van het ministerie, ik had kunnen zeggen dat het eigenlijk om geld gaat, want elke griepprik is een financiële injectie voor de grote farmaceutische bedrijven en de kleine bedragen die wij homeopaten omzetten in het niets vallen bij hun inkomsten, maar toch willen ze meer en meer geld, meer en meer macht. Ik heb niets gezegd want ik was moe, niet alleen van de afgelopen nacht, maar van het bijna drie jaar durende proces. Strijd moe was ik. Ik wil helemaal niet strijden, ik wil mensen helpen, daar ben ik goed in. Gelukkig had ik een krijger bij me.

We moeten nu weer wachten. Ik hoop dat de rechter ziet dat dit een belachelijk proces is.

Ik ben opgegroeid in de zwaarste periode van het communisme in Tsjechoslowakije. Vrijheid van meningsuiting was er niet. Daarom raakt dit mij zo erg, omdat ik dacht in een vrije land te wonen nu. Ik blijf hopen op een positieve uitslag. Een bericht van de rechter die mij gelijk geeft. Oké, ik heb de wet overtreden, maar heb ik zo’n straf verdiend die mij financieel en psychisch ruïneert? Meneer de rechter, denk alstublieft na. Ik beloof u, als ik dit proces win, dat ik u voor de rest van uw leven homeopathische profylaxe voorschrijf. Gratis.