ADHD

In 1987 werd op een vergadering van de American Psychiatric Assotiation Committee met een meerderheid van stemmen tot de “wetenschappelijke ontdekking” van ADHD besloten. De enige manier waarop ADHD bij een kind vastgesteld wordt is op basis van symptomen zoals vermeld in het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). Het is een subjectief proces waar geen objectieve diagnose of testen aan te pas komen. De veronderstelde symptomen zijn onder andere:

Aandacht: Let niet op details en maakt onzorgvuldige fouten in schoolwerk of andere taken. Heeft moeite zijn aandacht erbij te houden tijdens taken of spelactiviteiten.

Hyperactiviteit: Vaak van zijn plek komen in de klas of in andere situaties waar men eigenlijk hoort te zitten blijven. Heeft vaak moeite om rustig deel te nemen aan vrijetijdsbesteding of spelen; praat overmatig veel; rent of klimt overmatig veel wanneer het ongepast is.

Impulsiviteit: Geeft vaak al antwoorden voordat vragen zijn voltooid. Onderbreekt anderen of stoort ze bij gesprekken of spelletjes.

Je zou natuurlijk ook van mening kunnen zijn dat dit geen symptomen zijn van een stoornis maar normale verschijnselen die horen bij een opgroeiend kind en de veranderingen die daarbij komen kijken. Of misschien reacties op onderwijsmethoden, de thuissituatie, vrijetijdsbesteding of de voeding. Het is maar een idee….

Ik noem ze liever Al Die Heerlijke Druktemakers. En ik weet, waar ik het over heb. Beide zonen van mij vertoonden vroeger veel van de bovengenoemde symptomen, elk weer anders en het huis was vaak te klein. Maar ik weigerde altijd om ze te onderdrukken met medicijnen als Ritalin, omdat ik weet, dat dit helemaal niets oplost. Sterker nog, er zijn veel gevaren bij zulke allopathische medicijnen. Wist u dat de bestanddelen van Ritalin en Concerta (methylfenidaad) zeer verwant zijn aan cocaine? De Belgische apotheker Fernand Haesbrouck waarschuwt in zijn boek “ADHD medicatie: Medische blunder” voor het toedienen van Ritalin en Concerta. Voor meer informatie over dit onderwerp kijk je bij www.ncrm.nl

Alternatief

Soms is het wel verstandig om een kind, dat overmatig druk is, te helpen. Dat kan heel goed met klassieke homeopathie. Wanneer doe je dat? Als het kind er zelf last van heeft, bijvoorbeeld door ruzies op school en thuis of bij zeer slechte schoolprestaties. Als hij/zij zich daardoor ongelukkig voelt, niet kan ontspannen en slecht slaapt. Als hij/zij het gevoel krijgt, dat ze “een lastig kind” is. Als hij/zij zich alleen en onbegrepen voelt. Dan is homeopathie een gezond alternatief. Het kind wordt dan persoonlijk benaderd, het wordt hem uitgelegd, dat het niet “ziek” is, maar misschien alleen “vol van energie” is.

Soms is een ander eetpatroon nodig, want van een paar glazen cola word zelfs ik hyperactief…

Soms is de kinderkamer vol met computers, televisie en een berg speelgoed, wat veel onrust zaait.

Soms praat de docent op school echt slaapverwekkend…

En vaak heeft papa of mama ook hulp nodig, zodat zij zich minder aan hun druktemaker storen. Als Kindercoach kan ik hulp bieden bij het “vertalen” van de klachten van het kind naar zijn ouders. Lees meer over deze methode bij Kindercoaching